Είσοδος

Ποιoς είναι online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 29 επισκέπτες και κανένα μέλος

Πού βρίσκεσαι:

2η Ανακοίνωση Πρόσκλησης για Εθελοντική Δραστηριότητα στην Αναπηρία (2016-17)

 

2η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εθελοντική Δραστηριότητα στην Αναπηρία

Πρόσκληση

για εθελοντική συμμετοχή και υποστήριξη
προγραμμάτων «κοινωνικής ένταξης στη γειτονιά»
που υλοποιούνται από ειδικά δημοτικά σχολεία, ΕΕΕΕΚ, ΤΕΕ ειδικής αγωγής
της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας, του Κιλκίς
μαζί με το περιοδικό «Η Ζωή Πλαγίως»
στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2016 - 2017


Στο κάλεσμα των ειδικών σχολείων και του περιοδικού Η ΖΩΗ ΠΛΑΓΙΩΣ ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα περισσότεροι από 90 εθελοντές. Παίρνοντας υπόψη το σύντομο χρονικό διάστημα της πρόσκλησης, η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη και σημαντική. Γιατί αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 45 -50 νέοι, έφηβοι και παιδιά με νοητική ανεπάρκεια θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «κοινωνική ένταξη στη γειτονιά» και να επωφεληθούν από αυτό. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλες και όλους που δήλωσαν συμμετοχή. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με μια πρώτη συνάντηση των εθελοντών το Σάββατο 26/11 στις 11 πμ στον 10ο όροφο του κτιρίου της Παιδαγωγικής Σχολής (κτίριο «Πύργος»). Εκεί θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για το πρόγραμμα, κατανομή των εθελοντών στα σχολεία και οι πρώτες αναγκαίες συνεννοήσεις για να ξεκινήσουν τη δουλειά τους. Θα είναι επίσης παρόντες εκπρόσωποι από όλα τα συμμετέχοντα σχολεία.

Η ανάγκη για συμμετοχή παιδιών εφήβων και νέων με νοητική ανεπάρκεια στο πρόγραμμα δεν καλύπτεται βεβαίως με αυτούς που εξασφαλίζουμε μέχρι τώρα. Πολλοί γονείς και εργαζόμενοι σε σχολικές μονάδες ειδικής εκπαίδευσης ζητούν να βγουν κι άλλοι μαθητές στο πρόγραμμα. Γι αυτό και η πρόσκληση για εθελοντές δεν κλείνει εδώ. Συνεχίζουμε να θέλουμε την υποστήριξη κι άλλων εθελοντών. Σκεφτείτε ότι για κάθε δυο εθελοντές ένα ακόμα παιδί με νοητική ανεπάρκεια μπορεί να επωφεληθεί από αυτό το πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό να εντάξουμε στο πρόγραμμα όσους περισσότερους μαθητές με νοητική ανεπάρκεια μπορούμε. Καλούμε λοιπόν και όσους άλλους έχουν τη σκέψη και την επιθυμία να υποστηρίξουν αυτό το πρόγραμμα να δηλώσουν συμμετοχή. Εμείς θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε τις νέες συμμετοχές και να τις κατανέμουμε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.


 1. Το 1ο ειδικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης (νέα παραλία κοντά στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς»),
 2. το ειδικό δημοτικό σχολείο Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Αποκατάστασης (Ρετζίκι),
 3. το 4ο ειδικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης (Ξυλάδικα, μετά τον σιδηροδρομικό σταθμό),
 4. το 10ο ειδικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης (βαρηκόων) (Πυλαία),
 5. το 3ο ειδικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης (Εύοσμος),
 6. το ειδικό δημοτικό σχολείο Βέροιας (Ημαθίωνος 2, Βέροια),
 7. το ειδικό νηπιαγωγείο Βέροιας (Ημαθίωνος 2, Βέροια),
 8. το 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη (στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος κωφών και βαρηκόων στο Πανόραμα),
 9. το ΤΕΕ ειδικής αγωγής Β' βαθμίδας Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Φοίνικας),
 10. το ΕΕΕΕΚ Κιλκίς (Παραπλεύρως πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, Κιλκίς)
 11. και
 12. το περιοδικό «Η Ζωή Πλαγίως»

θα υλοποιήσουμε και φέτος για τους μαθητές μας (τα σχολεία) καθώς και για εφήβους και νέους με νοητική ανεπάρκεια που δεν φοιτούν σε κάποιο σχολείο (το περιοδικό Η ΖΩΗ ΠΛΑΓΙΩΣ), το πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης στη γειτονιά.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν στο περσινό πρόγραμμα μέσα από το οποίο περισσότερα από 80 παιδιά, έφηβοι και νέοι με προβλήματα στη νοητική τους ανάπτυξη ήρθαν σε συστηματική επαφή και επικοινωνία με συνομηλίκους τους στο χώρο της κατοικίας τους, δοκίμασαν με επιτυχία και ευχαρίστηση την αυτόνομη από γονείς και κηδεμόνες χρήση του ελεύθερου χρόνου τους, ανέλαβαν την ευθύνη του εαυτού τους μέσα στους κοινωνικούς χώρους συνομηλίκων στους οποίους έζησαν και ασκήθηκαν σε πρακτικές κοινωνικές δεξιότητες ζωής.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη βοήθεια εθελοντών τις απογευματινές ώρες ή το Σαββατοκύριακο (ανάλογα με τις δυνατότητες των εθελοντών και τις ανάγκες της οικογένειας). Κάθε συμμετέχων (άτομο με αναπηρία) υποστηρίζεται από ένα ή δύο εθελοντές στην εβδομαδιαία του έξοδο. Για κάθε συμμετέχοντα σχεδιάζεται ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του, τις συνθήκες διαβίωσης, καθώς και τις επιθυμίες και προσδοκίες της οικογένειας. Οι εθελοντές υποστηρίζονται σε κάθε τους βήμα τόσο μέσα από αναγκαίες θεωρητικές ενημερώσεις, όσο και στην εποπτεία των πρακτικών τους ενεργειών κατά την υλοποίηση του προγράμματος από όλους όσους έχουν την ευθύνη της παρακολούθησής του.

Στόχος του προγράμματος είναι το κάθε παιδί, ο κάθε έφηβος ή νέος με νοητική ανεπάρκεια να αναπτύξει ή να βελτιώσει την επικοινωνία με τους ανθρώπους της γειτονιάς του, να αναπτύξει όσο γίνεται περισσότερο ισότιμες κοινωνικές σχέσεις με τους μη ανάπηρους συνομηλίκους του, να συμμετέχει σε κοινωνικές δραστηριότητες στον ευρύτερο χώρο της κατοικίας του, να εξασκηθεί σε αντίστοιχες κοινωνικές και λειτουργικές δεξιότητες και να εξελίξει μ’ αυτόν τον τρόπο την ικανότητα αυτοπροσδιορισμού και της ανεξάρτητης και αυτόνομης λειτουργίας του μέσα στην κοινωνία. Με αυτή τη λογική το πρόγραμμα εκφράζει την διάθεση της κοινωνικής αλληλεγγύης μακριά από οποιαδήποτε αντίληψη οίκτου και φιλανθρωπίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να έχετε απ’ ευθείας από τα σχολεία είτε από τον κ. Γ. Μπάρμπα.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

1) 1ο ειδικό δημοτικό σχολείο (Καραϊσκάκη 1 στην παραλιακή λεωφόρο, στάση «Σχολή Τυφλών»). Διευθυντής κ. Πολυχρόνης Ευκαρπίδης, τηλ. 2310-817185, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., (ώρες λειτουργίας του σχολείου 8.30 – 12.45).

2) Ειδικό δημοτικό σχολείο Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Αποκατάστασης (9ης Κωνσταντινουπόλεως 22, Πεύξα, Ρετζίκι / λεωφορείο 64, στάση «Ψυχολογικό Κέντρο»). Διευθυντής κ. Κώστας Νότας, τηλ. 2310-673666, e-mail: 1. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 2. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   (ώρες λειτουργίας του σχολείου 8.30 – 12.45).

3) 4ο ειδικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης (Μαζαράκη 1, Ξυλάδικα). Ψυχολόγος κ. Αναστάσιος Πουλής, τηλ. 2310-534654, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (ώρες λειτουργίας του σχολείου 8.30 – 12.45).

4) 10ο ειδικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης (βαρηκόων) (Ισμήνης 6, Πυλαία). Διευθυντής κ. Χρήστος Σερμπίνης, τηλ. 2310-426805, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., (ώρες λειτουργίας του σχολείου 8.30 – 12.45).

5) 3ο ειδικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης (Παπαφλέσσα 2, Εύοσμος). Κοινωνική λειτουργός  κ. Μαυρίδου Ελένη και η ψυχολόγος κ. Δούκα Ευγενία, τηλέφωνο 2310-656235.

6) Ειδικό δημοτικό σχολείο Βέροιας. Διευθυντής κ. Τσιόγκας Αντώνης, τηλέφωνο-φαξ 2331-067780, e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Ψυχολόγος κ. Ζιακάκη Μαρία, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., κιν. 6985-123496. Κοιν. λειτουργός Οικονομίδου Έφη, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., κιν. 6945-061814.

7) Ειδικό νηπιαγωγείο Βέροιας. Προϊσταμένη κ. Αρβανιτάκη-Κόκιαρη Αγγελική, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6974927015.

8) 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη (Κομνηνών 86, Πανόραμα). Ψυχολόγος κ. Μαρία Κομνηνού, τηλ. 2310-332014, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (ώρες λειτουργίας του σχολείου 8.30 – 12.45).

9) ΤΕΕ ειδικής αγωγής Β΄ βαθμίδας Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Γεωργικής Σχολής 95, Φοίνικας). Κοινωνική λειτουργός κ. Κωνσταντίνα Πίγκα, τηλ. 2310-473441 και 2310-478893, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (ώρες λειτουργίας 9:00 – 13:00).

10) ΕΕΕΕΚ Κιλκίς (παραπλεύρως του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής). Διευθύντρια κ. Ελένη Τεχλικίδου, τηλέφωνο: 2341-075340, φαξ:  2341-075341, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

11) Γ. Μπάρμπας (για τα σχολεία και το περιοδικό Η ΖΩΗ ΠΛΑΓΙΩΣ), στις ώρες συνεργασίας με τους φοιτητές (Τρίτη 6.30 - 8.00 μμ και Τετάρτη 10.30 - 12.00, 4ος όροφος Παιδαγωγικής Σχολής) ή στα μαθήματα. Τηλέφωνο γραφείου 2310-995003, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..