ένωση για τη συμβολή στην ποιότητα

ζωής των ανθρώπων με αναπηρία

Είσοδος

Ποιoς είναι online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 37 επισκέπτες και κανένα μέλος

Άμα σε πετάξουν μεσοπέλαγα, θα κολυμπήσεις για να πιάσεις στεριά (τ. 3ο)

“Την άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις και ή πας να παίξεις τρικυμία ή πνίγεσαι.”
Οδυσσέας Ελύτης, Εκ του πλησίον

Ο Γιώργος Σκαλκώτος, ένας τριαντάρης νέος από τον Πύργο της Τήνου, μιλά για τη ζωή του πριν και μετά το τροχαίο, που τον άφησε κινητικά ανάπηρο, εδώ και 10 χρόνια. Μιλά για τον εαυτό του και τους γύρω του, γι' αυτά που άλλαξαν, γι’ αυτά που έχασε, γι’ αυτά που γνώρισε στη νέα του ζωή. Μιλά για τη ζωή που θέλει να κρατήσει γερά στα χέρια του.

Είμαι μαρμαρογλύπτης. Αποφοίτησα από τη Σχολή Μαρμαρογλυπτικής Πανόρμου της Τήνου, όπου, κατά το πρώτο έτος των σπουδών μου, είχα βραβευθεί με το βραβείο μαρμαροτεχνίας. Μετά τη σχολή, έπιασα δουλειά σε μαρμαράδικο. Ένα χρόνο μετά, στα 21 μου χρόνια, είχα κατέβει στον Πάνορμο για να χαιρετήσω μια κοπέλα με την οποία φλέρταρα εκείνο τον καιρό. Στον γυρισμό από τον Πάνορμο είχα το ατύχημα. Οδηγούσα το μηχανάκι μου και τράκαρα μετωπικά με ένα λεωφορείο. Έχω ένα κενό μνήμης τρεισήμισι μηνών. Κάποτε βρισκόμουν στο 100% της λειτουργικότητάς μου αλλά μετά το ατύχημα έπεσα κατακόρυφα στο 30%. Αν σκεφτείς ότι βρισκόμουν στο 30% από τον θάνατο και τώρα βρίσκομαι στο 25-20% από τη ζωή... Είναι σημαντικό ανέβασμα!

Διαβάστε περισσότερα: Άμα σε πετάξουν μεσοπέλαγα, θα κολυμπήσεις για να πιάσεις στεριά  (τ. 3ο)

Heavy Load (τ. 3ο)

Ευτυχία είναι να ροκάρουμε μαζί πάνω στη σκηνή

Οι Heavy Load (Βαρύ Φορτίο) ζουν στο Μπράιτον της Αγγλίας. Ένα συγκρότημα με φιλοδοξία, φαντασία, επιθυμίες και προσδοκίες, σαν κάθε αναδυόμενη μπάντα. Αλλά είναι επίσης μοναδικό, αποτελείται από μουσικούς με και χωρίς αναπηρία. Δεν ξεκίνησαν γιατί έπρεπε να ειπωθεί κάτι βαθύ για τον ρόλο των ατόμων με αναπηρία στις δημιουργικές τέχνες, αλλά γιατί ο Τζίμι ήθελε να είναι σε μια μπάντα...

Ο Σάιμον στα φωνητικά:
«Η καλύτερη στιγμή είναι όταν κάνουμε live και γνωρίζουμε ανθρώπους. Και όταν με κινηματογραφούν»
Ο Τζιμ στην κιθάρα και στη φυσαρμόνικα:
«Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν διανυκτέρευσα για πρώτη φορά και κατασκήνωσα στο Γάιτσγουντ»
Ο Μικ στην κιθάρα και στα φωνητικά:
«Η καλύτερη στιγμή ήταν το live και τα παιχνίδια στην παραλία του Γάιτσγουντ»
Ο Μάικλ στα ντραμς:
«Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν γινόταν η ταινία για τη ζωή μου και την εμπλοκή μου στους Heavy Load»
Ο Πωλ στο μπάσο:
«Παίζοντας στην πλατεία Τραφάλγκαρ ήταν υπέροχα καθώς επίσης παίζοντας με τον μύθο της πανκ, όπως ο Ρέκλες Έρικ, ήταν πέραν της φαντασίας μου».

Πώς ξεκίνησαν όλα για τους «Ηeavy Load»;

Διαβάστε περισσότερα: Heavy Load (τ. 3ο)

Την αναπηρία δεν μπορείς να την ξεπεράσεις. Τη ζεις κάθε μέρα (τ. 4ο)

Την αναπηρία δεν μπορείς να την ξεπεράσεις. Τη ζεις κάθε μέρα.
Απλά μαθαίνεις, ζεις, και συμβιβάζεσαι μαζί της.

Συνέντευξη με τον κ. Μανώλη Ζηδιανάκη, πρόεδρο του συλλόγου αναπήρων της Ρόδου
Γιώργος Μπάρμπας

Από την πρώτη φορά που γνωριστήκαμε, ο Μανώλης ήταν ένας χείμαρρος. Ένας λόγος με πηγαίο χιούμορ, αυτοσαρκαστικός, καυστικός για τους πάντες και τα πάντα, για κάθε τι που θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ένας άνθρωπος που νωρίς στη ζωή του έθεσε στα ίσια και απάντησε στο δίλλημα: «ή φουντάρεις ή βγαίνεις στη ζωή. Κι όποιος σε θέλει». Κι αυτός βγήκε. Και όπως φαίνεται κέρδισε το στοίχημα. Ο Μανώλης Ζηδιανάκης, κινητικά ανάπηρος, πρόεδρος του συλλόγου αναπήρων της Ρόδου, συζητά μαζί μας για κάθε τι που αφορά στην αναπηρία. Η συζήτηση έγινε πριν δύο χρόνια, αλλά, στο μεταξύ, μέχρι σήμερα ανταμώσαμε πολλές φορές και όσα καταγράφονται στη συνέχεια είναι σύγχρονα, επικαιροποιημένα. Στη συζήτηση συμμετέχουν η Μάρμω Τσιγούνη, γραμματέας του συλλόγου, κινητικά ανάπηρη και η ίδια, και η Μαίρη Χατζηαντωνίου, φίλη του περιοδικού, κοινωνική λειτουργός στο νοσοκομείο της Ρόδου, στην οποία και οφείλουμε αυτή τη γνωριμία και τη συζήτηση.

Διαβάστε περισσότερα: Την αναπηρία δεν μπορείς να την ξεπεράσεις. Τη ζεις κάθε μέρα (τ. 4ο)