Είσοδος

Ποιoς είναι online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 68 επισκέπτες και κανένα μέλος

Πού βρίσκεσαι:

Αυτόνομη διαβίωση: μια "πολυτέλεια" θύμα της κρίσης

Τα διαμερίσματα αυτόνομης διαβίωσης για νέους με αναπηρίες των ιδρυμάτων «Άγιος Δημήτριος» και «Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης» (πρώην Ψ.Κ.Β.Ε.) κινδυνεύουν να κλείσουν γιατί το κράτος σταμάτησε από τον Ιανουάριο του 2010 να τα χρηματοδοτεί, παρ’ όλες τις συμβατικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προς την ευρωπαϊκή ένωση για το θέμα αυτό.

Αυτό κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι των δύο αυτών ιδρυμάτων σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα τέλη του Σεπτέμβρη τονίζοντας ότι οι ίδιοι βρίσκονται στον «αέρα» απλήρωτοι και χωρίς συμβάσεις εδώ και δέκα μήνες. Η χρηματοδότηση των διαμερισμάτων αυτόνομης διαβίωσης είχε εξασφαλιστεί μετά το 2000 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Σταδιακή επανένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνικο-οικονομική ζωή και προώθηση στην αυτόνομη διαβίωση». Το ελληνικό δημόσιο έχει αναλάβει από τα τέλη του 2008 τη συνέχιση της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου προγράμματος με ρητή δέσμευση να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δομών αποασυλοποίησης μέχρι και το 2012. Η δέσμευση όμως δεν τηρήθηκε με αιτία ή πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι δομές αυτόνομης διαβίωσης στη χώρα μας λειτουργούν κυρίως χάρις στην πρωτοβουλία συγκεκριμένων φορέων (ιδρυμάτων ή τοπικής αυτοδιοίκησης). Το κράτος απουσιάζει εκκωφαντικά στο θέμα αυτό, που, όπως εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει, είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που «καίνε» τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους. Δεν υπάρχει πολιτική, δεν υπάρχουν θεσμικά μέτρα και στόχοι, δεν υπάρχουν δεσμεύσεις της πολιτείας για τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης των αναπήρων, όταν οι συνθήκες ζωής τους υποχρεώνουν να βρεθούν μακριά από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Και τώρα βλέπουμε την πολιτεία όχι μόνο να απουσιάζει αλλά να απαξιώνει κι από πάνω την προσπάθεια που άλλοι καταβάλλουν για να καλύψουν το κενό που η ίδια δημιουργεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Θεσσαλονίκη λειτουργούν σήμερα τέσσερα προγράμματα αυτόνομης διαβίωσης, στο Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης (ΙΝ.Α.Α.), στο ΚΕ.ΠΕ.Π. «Αγ. Δημήτριος», στον «Αγ. Παντελεήμονα» και στο Δήμο Συκεών. Τα προγράμματα αυτά υποστηρίζουν εννέα διαμερίσματα, στα οποία διαμένουν 32 συνολικά ανάπηροι κυρίως νέοι.

Στο θέμα αυτό θα επιμείνουμε λόγω της μεγάλης σημασίας του και θα αναφερθούμε πιο διεξοδικά στα επόμενα τεύχη παρουσιάζοντας αυτά τα προγράμματα «Αυτόνομης Διαβίωσης», όπως και ανάλογες σημαντικές προσπάθειες που επιβιώνουν σε άλλες πόλεις.

Πέτρος Σταγιόπουλος