Είσοδος

Ποιoς είναι online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 44 επισκέπτες και κανένα μέλος

Πού βρίσκεσαι:

Ομάδα Προσβασιμότητας στο ΑΠΘ (τ. 2ο)

Η ελεύθερη πρόσβαση είναι δικαίωμα, Όχι φιλανθρωπία…

Μια φράση η οποία έχει ειπωθεί κι έχει ακουστεί πολλές φορές. Ίσως κι όχι όμως. Τουλάχιστον όχι μ’ αυτόν τον τρόπο. Κι αυτό που είναι διαφορετικό στην περίπτωση της ομάδας προσβασιμότητας είναι ότι κάνει αυτό το σύνθημα να μην είναι κενό γράμμα. Εκτός από το να διαμαρτύρεται απλώς για τα κακώς κείμενα, βγαίνει  μπροστά, προτείνει, διεκδικεί και πιέζει γι’ αυτό το οποίο θεωρεί «αυτονόητο δικαίωμα και όχι προνοιακή παροχή».

«Είμαστε μια ομάδα εθελοντών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, καθώς και πολιτών με αναπηρίες. Στόχος της ομάδας είναι ένα πανεπιστήμιο ανοικτό και απόλυτα προσπελάσιμο, καθώς και μια ελεύθερη και προσπελάσιμη πόλη για όλους μας» μας λέει η ίδια η ομάδα.

Τον στόχο αυτόν προσπαθεί να τον υλοποιήσει με μια σειρά δράσεων μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, που συγκρούεται με όλες τις κυρίαρχες λογικές και πρακτικές των γραφειοκρατικών αρχών (Πρυτανεία, Δήμος, αρμόδιες υπηρεσίες) αλλά κι ενός μεγάλου κομματιού του κοινωνικού συνόλου. Ενδεικτικό  παράδειγμα μιας τέτοιας δράσης, η κατάληψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Α.Π.Θ. με αφορμή το μη προσβάσιμο της Φοιτητικής Λέσχης, η οποία μαζί και με άλλες πιέσεις οδήγησε στην κατασκευή ενός ασανσέρ που καθιστά πλέον τη Λέσχη προσβάσιμη, ή η δημιουργία και προβολή διαφόρων βίντεο που αναδεικνύουν το πρόβλημα της προσβασιμότητας στο πανεπιστήμιο και στην πόλη. Η ομάδα θέτει εναλλακτικά παραδείγματα, όπως αυτό της από κοινού διεκδίκησης των αιτημάτων με τους άμεσα ενδιαφερόμενους στα πλαίσια μιας οριζόντιας συνάντησης και καλεί τους πάντες να συμμετέχουν σ’ αυτή τη συνάντηση, να αναλάβουν την ευθύνη τους και να την κάνουν πράξη απαιτώντας -κι όχι παρακαλώντας- το αυτονόητο … την ελεύθερη πρόσβαση παντού και για όλους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση της ομάδας, μπείτε και στο: http://thes-prosvasimotita.blogspot.com/

Κατερίνα Ορφανουδάκη,
Αντρέας Καμπάς