ένωση για τη συμβολή στην ποιότητα

ζωής των ανθρώπων με αναπηρία

Είσοδος

Ποιoς είναι online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 39 επισκέπτες και κανένα μέλος

Οι αντιφάσεις της "αναπηρίας"

Για όποιον πιστεύει ότι τα λόγια περιέχουν τις σκέψεις μας και δηλώνουν τα νοήματα που έχουμε διαμορφώσει για τα πράγματα, το παρακάτω σχόλιο για τις αντιφάσεις του όρου «αναπηρία» μπορεί να έχει κάποια αξία.

Διαβάστε περισσότερα: Οι αντιφάσεις της "αναπηρίας"

Το μπαστουνάκι μου η ανεξαρτησία μου

Γεια σας, είμαι η Νατάσα και τα τελευταία έξι περίπου χρόνια αντιμετωπίζω πρόβλημα στην όρασή μου και για να γίνω σαφέστερη είμαι πια μια τυφλή γυναίκα.

Μου ζητήθηκε να γράψω με ποιόν τρόπο έχω βιώσει όλη αυτήν την κατάσταση που όλοι μας ονομάζουμε «αναπηρία», «ειδικές ανάγκες», «ειδικές ικανότητες» και ένα άλλο πλήθος ταμπελών που όμως οδηγούν στις συνώνυμες για τον περισσότερο κόσμο έννοιες «καημένος», «ανήμπορος», «άχρηστος», «κατώτερος».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Διαβάστε περισσότερα: Το μπαστουνάκι μου η ανεξαρτησία μου

Αναπηρία και διαφορετικότητα

Η γλώσσα σε σχέση με την αναπηρία είναι ευαίσθητη και πονάει. Υποδηλώνει ένα έλλειμμα, μια ανεπάρκεια. Φέρνει τον άλλον σε απόσταση, αποτελώντας αφορμή για γενικεύσεις. Στα μάτια των περισσότερων, οι λέξεις που αναφέρονται στην αναπηρία έρχονται σε αντίστιξη με την έννοια του φυσιολογικού, όπως μπορεί να το ορίζουν η επιστημονική αργκώ και οι πολιτισμικές νόρμες γενικότερα.

Διαβάστε περισσότερα: Αναπηρία και διαφορετικότητα

Μέσα από τα μάτια μου ...

Ως αναπηρία ορίζεται η σοβαρή και συνήθως μόνιμη βλάβη σωματικών ή πνευματικών λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού. Ο κόσμος νομίζει ότι η αναπηρία είναι κάτι σαν ίωση, σαν αρρώστια, που ο ανάπηρος την έχει, υποφέρει από αυτήν για ένα διάστημα και πως ξαφνικά, ως δια μαγείας, αυτή εξαφανίζεται, περνάει, γιατρεύεται. Κάτι σαν το συνάχι δηλαδή, που αρκεί να πάρεις δυο ασπιρίνες και θα είσαι πάλι περδίκι.

Διαβάστε περισσότερα: Μέσα από τα μάτια μου...

Signmark: Τραγούδι χωρίς φωνή

Ο Signmark είναι ένας Φιλανδός κωφός καλλιτέχνης, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο με μεγάλη δισκογραφική εταιρεία. Ερμηνεύει χιπ χοπ τραγούδια στη νοηματική γλώσσα και γράφει στίχους εμπνευσμένους από τη ζωή του, τις εμπειρίες και την ιστορία των κωφών. Συνεργάζεται με τον Μπράντον, έναν καλλιτέχνη που τραγουδάει για τους ακούοντες θαυμαστές του. Επέλεξε να ασχοληθεί με την χιπ χοπ μουσική γιατί, όπως ο ίδιος λέει, οι δυνατές και χαμηλές συχνότητες αλλά και τα μπάσα τον βοηθούν να νιώθει τη μουσική και να προσαρμόζεται στο ρυθμό.

Διαβάστε περισσότερα: Signmark: Τραγούδι χωρίς φωνή

Έκαστος στο είδος του ... και οι άρρωστοι με τους αρρώστους...

Μετά από ένα τραγελαφικό γαϊτανάκι εξουσιολαγνείας στον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου,τελικά το κομμάτι του αθλητισμού που αφορά τους αναπήρους περιήλθε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας. «Γιατί;» θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος…

«Γιατί να διαχωριστεί από το υπόλοιπο κομμάτι του αθλητισμού το οποίο παραμένει στο Υπουργείο Πολιτισμού;» Ω! Μα τι αφελής ερώτηση! Μα φυσικά και οι ανάπηροι (και ό,τι έχει σχέση μαζί τους) πρέπει να ανήκει στο Υπουργείο Υγείας! Αφού για αρρώστους δε μιλάμε; Έτσι πρέπει! Αν θέλουν να αθληθούν, να το αποφασίσουν οι γιατροί και να αθληθούν με τους ομοίους τους, τους αρρώστους. Εμάς του υγιείς να μας αφήσουν ήσυχους!

Με τις υγείες σας…!

Αντρέας Καμπάς

Μια άλλη αισθητική προσέγγιση της ομορφιάς

Η Alison Lapper είναι μια γνωστή Αγγλίδα καλλιτέχνιδα με δυναμική παρουσία που γεννήθηκε χωρίς χέρια και με κοντύτερα πόδια. Έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο "My life in my hands" (η ζωή μου στα χέρια μου). Όταν ήταν έγκυος έγινε γλυπτό από τον Marc Quinn που στήθηκε σε κεντρική πλατεία του Λονδίνου, δείχνοντας πως ένα σώμα που έχει γεννηθεί διαφορετικό μπορεί να μην αποτελεί εμπόδιο στην ζωή της. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτό προκαλεί συζητήσεις γύρω από το θέμα της σεξουαλικότητας των αναπήρων. Μια άλλη αισθητική προσέγγιση της ομορφιάς μας προκαλεί να την διερευνήσουμε.

Ερμιόνη Μπολέτη